Skrzypienie przy skręcie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • polow
    Classic
    • 2012
    • 16

Skrzypienie przy skręcie

Zamieszczone przez maymer
    Tu raczej ja osłabiałem turystów spacerujących po Górach Izerskich, czułem ich wrogi wzrok kiedy przemierzałem szlaki turystyczne w dużej terenówce dobrze, że tym razem nikt mnie nie zatrzymał i nie krzyczał do mnie: "jakim prawem skurwysynu tu wjechałeś"
    że się ośmielę z pewną dozą nieśmiałości zapytać - jakim to właśnie prawem ... ?
  • TwoB
    L&K
    • 2011
    • 1086
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Skrzypienie przy skręcie

Wczoraj zaobserwowałem następujący problem, przy pełnym skęcie w prawo lub lewo (np. przy manewrach parkingowych) coś skrzypi, jakby obcierająca guma. Sprawdziłem co mogłem na szybko na parkingu - opony nie obcierają, nie widać nic niepokojącego pod autem. Czy to mogą być przeguby, a konkretnie gumowe osłony? (14tys przebiegu)
    SATYNOWA O2 Tour
    Z pozdrowieniami
    Bartek

Komentarz

• Rosomak
      L&K
      • 2011
      • 1365
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Na pewno nie jest to odgłos pompy wspomagania pracującej pod pełnym obciążeniem (maksymalne skręcenie kół)?
      Bo pompa wspomagania na pełnym obciążeniu wydaje podobny odgłos i jest to normalne.
      Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
      http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
      Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• dwaoka
        Elegance
        • 2010
        • 927

mkania777, w O2 jest elektryczne wspomaganie.
        bkc+dsg

Komentarz

• Biszczu
          RS
          • 2011
          • 5567

TwoB, to może być guma na przegubach...ale Ty masz nowe auto, więc już gumy poszły? Takie słabe ?
          "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• Rosomak
            L&K
            • 2011
            • 1365
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez dwaoka
            w O2 jest elektryczne wspomaganie.
            i co z tego że elektryczne...
            Pompa elektrycznie napędzana też będzie dawać podobne odgłosy przy max. obciążeniu!
            Ponadto kolega napisał, że przy skręcie kół, a osłony piszczałyby ciągle i to nie tylko przy skręconych kołach.
            Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
            http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
            Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• lilo
              RS
              • 2006
              • 4315
              • Mercedes-Benz

mkania777, Jak nie masz minimum pojęcia to nie pisz bzdur .
              W 02 jest pompa elektryczna bez oleju :idea:
              Fabia miała pompę hydrauliczną która była napędzana elektrycznym silnikiem .

TwoB, Ja mam ten sam problem ale tylko przy skręcie w lewo , jeszcze nie sprawdzałem przyczyny ale podejrzewam przednią tuleję przedniego wahacza , jak będę miał trochę więcej czasu to sprawdzę i dam znać
              Daniel

Komentarz

• TwoB
                L&K
                • 2011
                • 1086
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wspomaganie to nie jest, tego jestem pewny - dźwięk ten słyszalny jest przy pełnym skręcie, ale warunek konieczny- auto musi się poruszać, w bezruchu nie ma żadnego dźwięku.
                "Widząc" ten dźwięk "oczami wyobraźni", właśnie na osłony gumowe przegubów bym stawiał (przy pełnym skręcie wyginają się i mogą trzeć -tak mi się przynajmniej wydaje).
                W sobotę podniosę auto i zrobię dokładniejszą analizę.

lilo, jak coś wymyślisz daj mi "znaka" co i jak, ja napiszę w sobotę/niedzielę jak coś ustalę.
                SATYNOWA O2 Tour
                Z pozdrowieniami
                Bartek

Komentarz

• martab99
                  Drive
                  • 2011
                  • 41

Zmagałem się z podobnym objawem dobre kilka miesięcy. Wymieniłem/zdiagnozowałem już wszystko co mi przychodziło do głowy, byłem już o krok od wymiany przekładni...
                  Przy okazji wizyty u kolegi spytał co mi tak trzeszczy przy skręcaniu kół, wsiadł i powiedział: wymień sobie drążki kierownicze (nie mylić z końcówkami drążków! )
                  I tak z 5k za przekładnię zrobiło się 2x75 pln i pozostała frajda z ciszy podczas jazdy
                  Pozdrawiam,

Marcin

Audi S8

Komentarz

• McGan
                    RS
                    • 2010
                    • 3573
                    • Superb III (3V3)

mkania777, to nie żadna pompa. Jest elektryczna tak, jak piszą i nic nie terkocze, nie hałasuje. Poza tym masz czujniki maksymalnego skrętu kół i "wyżej dupy nie podskoczysz", jeśli chodzi o skręt.
                    Jest: Kodiaq 2024 2.0 TSI 4x4 DSG Sportline, Nissan Patrol 2.8 1992 Long, Ford Mustang 4.6 V8 2010
                    Było: Audi S6 Avant Quattro 4.2 340KM 420Nm,​ Octavia 2 2.0 TDI BMM 230KM 490Nm, Ford Mustang 3.7 2012 350KM, Nissan Patrol 2.8 1995 Long, Opel Astra G 1.6

Komentarz

• sew1981
                      RS
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2009
                      • 10917
                      • Fiat

zapewne to jakieś końcówki...ja miałem takie dziwne chromolenie pod maską, przy skrętach np. na parkingu bardzo słyszalne w moim SI. Myślałem, że wspomaganie mi pada - pompa, a się okazało , że to alternator wysiadał - łożyska. Nie mam bladego pojęcia dlaczego bardziej to było słyszalne podczas skrętu, może większe obciążenie przez servo miał.

Komentarz

• pepso
                        Classic
                        • 2009
                        • 32

U mnie podobne objawy skończyły się wymianą "łożyska amortyzatora" (?) - nie pamiętam na 100% nazwy tej części ale problem zniknął.

Komentarz

• sew1981
                          RS
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2009
                          • 10917
                          • Fiat

pepso, a może alternatora? tak jak u mnie...w amortyzatorze nie ma łożysk

Komentarz

• pepso
                            Classic
                            • 2009
                            • 32

Z całą pewnością chodziło o amortyzatory, to tego "łożyska" właśnie nie jestem pewien ;-).

Komentarz

• lilo
                              RS
                              • 2006
                              • 4315
                              • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez sew1981
                              amortyzatorze nie ma łożysk
                              są w górnej części amortyzatora , takie http://allegro.pl/skoda-octavia-lozy...020795657.html

tylko nie jestem pewien czy 02 też ma ale 01 na 100%
                              Daniel

Komentarz

• pepso
                                Classic
                                • 2009
                                • 32

No to się wyjaśniło. U mnie coś szumiało i szurało przy jeździe w pełnym skręcie, np. na małych rondach. Po wymianie łożyska problem zniknął.

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2009
                                  • 10917
                                  • Fiat

lilo, aha faktycznie....no patrz człowiek się całe życie uczy :wink:

Komentarz

• Nedar
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 209
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam.
                                    Mam podobny objaw - cofając na parkingu ze skręconymi kołami (najczęściej w prawo), podczas bujnięcia budą też słychać skrzypienie gumy. Na razie nie zamierzam nigdzie grzebać. Luzów na zawiasie nie stwierdziłem.
                                    Obstawiam piszczenie gumy stabilizatora. Zobaczymy z czasem jak problem nasili się.
                                    Pozdrawiam

Komentarz

• TwoB
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1086
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Słuchajcie, w moim przypadku potwierdziłem dzisiaj przypuszczenia - skrzypią mi gumy osłaniające przeguby.
                                      Podniosłem auto, zakręciłem ręcznie kołami - cisza, następnie skręciłem koła na maxa w prawo zakęciłem kołami - skrzypi, skręciłem koła w drugą stronę, zakręciłem kołami i to samo - skrzypi. Nie wiem dlaczego skrzypią (nigdy wcześniej w żadnym aucie tak nie miałem), ale faktycznie gdy są wygięte skrzypią gumy przegubów. Narazie nic z tym nie będę robił, ponieważ będąc pod autem, żadnych uszkodzeń nie stwierdziłem, a za (około) tydzień robię przegląd po 15 tys.km i zgłoszę to w ASO, mam nadzieję, że wymienią te gumowe osłony.
                                      Napiszę co i jak, gdy będę już po przeglądzie.
                                      SATYNOWA O2 Tour
                                      Z pozdrowieniami
                                      Bartek

Komentarz

• mar979
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 187

Witam

Mam to samo auto od 4 miesięcy i od samego początku zauważyłem to o czym piszesz, czyli
                                        taki głośniejszy szum przy jeździe ze skręconymi na maksa kołami. Tak więc może po prostu
                                        tak w tych naszych Tourach jest od nowości, albo to jakieś fabryczne niedociągnięcie.
                                        Widzę że to kolejna pier...lona wada typu TEN TYP TAK MA, ja już po 4 miesiącach używania
                                        nowego Toura nie jestem z niego do końca zadowolony, jak nie problemy z wrzucaniem 1-go
                                        biegu, to ogrzewanie k...wa nie działa, jak nie ogrzewanie to kolektory nie do końca szczelne
                                        po instalacji LPG, albo po 3tys km wpieprzył mi prawie 0,5l oleju, teraz z kolei czytam o tym
                                        szumie przy max skręceniu kół... Miesiąc temu też zauważyłem że harczy mi prawy tylni
                                        głośnik i to zaledwie od 10 kresek w górę na SWINGu. U mnie to jest do cholery NOWE auto, i jak na 4ty miesiąc
                                        posiadania to chyba u mnie za dużo tych usterek i niedociągnięć !!!
                                        Kupowałem to auto bo wszyscy trąbili że to takie niezniszczalne czołgi, czyli albo Skody to nie
                                        takie dobre auta, albo mi się trafił bubel który już w pierwszych miesiącach od wyjazdu z fabryki się sypie
                                        WKUR....AM się już niesamowicie
                                        Moja Octa:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=54561

Komentarz

• sew1981
                                          RS
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2009
                                          • 10917
                                          • Fiat

mar979, nie wiem jak to jest z tourami, ale chyba trafił Ci się taki egzemplarz. Czarne owce zawsze są w stadzie.

Komentarz

• mar979
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 187

Zamieszczone przez sew1981
                                            mar979, nie wiem jak to jest z tourami, ale chyba trafił Ci się taki egzemplarz. Czarne owce zawsze są w stadzie.
                                            Pier...ole to !
                                            To jest NOWY samochód, jeszcze fabryką intensywnie pachnie, w nim nie ma prawa nic się
                                            psuć, a ja co miesiąc coś nowego zauważam z mankamentów. Jadę w tym tygodniu do ASO
                                            z ogrzewaniem i o reszcie minusów też powiem. Na dzień dzisiejszy to tak sobie myślę czy
                                            wystarczą mi 2 lata gwarancji żeby przed jej upływem naprawić gratis w ASO wszystkie
                                            niedoróbki które już teraz mam i te które nie daj Boże się jeszcze przytrafią.

Ja osobiście nikomu nie będę polecał zakupu nowej Skody, bo jak u mnie taki zonk się
                                            trafił po wyjeździe z fabryki to równie dobrze każdemu może się trafić
                                            Moja Octa:

Komentarz

• TwoB
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1086
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

mar979, zdecydowanie jedź do ASO - łaski nie robią
                                              SATYNOWA O2 Tour
                                              Z pozdrowieniami
                                              Bartek

Komentarz

• lilo
                                                RS
                                                • 2006
                                                • 4315
                                                • Mercedes-Benz

mar979,

Żadne auto nie jest idealne ale fakt jest taki że skoda ostatnio lubi buble produkować :evil:

Ja w sumie za bardzo nie narzekam ale też miałem awarie które nie powinny mieć miejsca , chociaż ogólnie jestem zadowolony z auta
                                                Daniel

Komentarz

• mar979
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 187

Nie rozumcie mnie źle, ja wiem że te wady które już teraz po 4 miesiącach po odebraniu z
                                                  fabryki zauważyłem nie są wielkie, ale mi chodzi o to że to nowiutkie auto i nawet takie
                                                  pierdółki nie powinny w nim się teraz dziać.
                                                  Rozumiem gdybym kupił nawet 1-roczne auto i takie rzeczy by się działy to bym sobie
                                                  odpuścił, bo to byłoby używane auto, a poza tym jak ktoś po roku sprzedaje salonowe
                                                  auto to wiadomo w większości przypadków że dlatego że trafił się bubel.
                                                  Dlatego właśnie kupowałem salonówkę bo chciałem mieć przez dłuższy czas pełen spokój
                                                  z usterkami auta, gdybym się na nie nastawiał to kupiłbym 5-latka.
                                                  I dlatego właśnie tak się wściekam, że nawet jeszcze nie było pierwszego rocznego przeglądu
                                                  a tu już kilka rzeczy do poprawki albo wymiany...
                                                  Moja Octa:

Komentarz

Pracuję...